Hoitovinkit

Kastele harvoin mutta reilusti kerralla

Perennat tarvitsevat säänöllisesti kastelua juurtumisen ajan. Taimia kastellaan kesällä 1-2 kertaa viikossa aurinkoisella säällä. Alustan pitää kastua koko juuriston syvyydeltä, mutta maa ei saa olla aina läpimärkää, sillä juuriston on saatava myös happea.

Rajaus ja maanpeitekasvit

Rikkakasvien ja nurmikon leviämisen istutusalueella voi estää kanttaamalla alueen 1-2 kertaa kesässä suorateräisellä nurmikkoraudalla. Perennat voi rajata myös kasvualustan reunaan upotetulla painekyllästetyllä laudalla, joka kiinnitetään pohjamaahan puupaaluilla. Näkyvämpi reuna saadaan aikaan betonikivillä, nupukivillä tai reunatiilillä. Rajauksesta tulee lähes näkymätön muovisen nurmikon reunanauhan tai kattohuopasuikaleen avulla. Kasvualusta ei saisi olla kauan paljaana. Maanpeitekasvillisuus on luonnonmukaisin kate.

Jaa taimet ja leikkaa kasvusto tarvittaessa

Tavallisesti perennat menestyvät ja kukkivat runsaasti samalla kasvupaikalla hyvinkin parikymmentä vuotta. Vain muutama perennalaji, kuten patjarikko ja sammalleimu, joudutaan jakamaan muutaman vuoden välein, kun niiden kasvusto ruskettuu keskeltä. Perennoja ei tarvitse leikata alas syksyllä. Kuihtuneet versot suojaavat kasveja kylmyydeltä etenkin vähälumisilla seuduilla ja keräävät suojaavaa lunta kasvien päälle. Lakastuneet kasvinosat palaavat ravinnekiertoon hajotessaan ja rikastavat maan pieneliöstöä. Jäykkävartisilla kasveilla siemenineen on arvoa myös talventörröttäjinä ja pieneläinten ravintona.

Kalkitus ja lannoitus

Ylläpitokalkitus, hoitolannoitus ja maanparannus tehdään myös tarvittaessa. Yleislannoite levitetään heti lumen sulettua. Toinen yleislannoituserä annetaan tarvittaessa kesäkuussa, PK-lannoitus elokuun loppuun mennessä. Sekä lannoitus että kalkitus tehdään mieluiten juuri ennen sadetta tai istutusalue kastellaan lannoituksen jälkeen.

Talvenarat kasvit voi suojata

Ainavihannat kasvit ja talvimärkyydestä kärsivät lajit tarvitsevat lisäsuojaa niukkalumisilla paikoilla. Suojaksi sopivat ilmavasti ohueen kerrokseen asetellut lehdet ja havut sekä harsot ja kuivaturve. Liian tiivis ja paksu kerros kerää kosteutta ja talvituhosieniä. Suoja asetetaan paikoilleen maanpinnan jäädyttyä, ja se poistetaan kasvun alettua, mutta ennen kuin versot ovat ehtineet venyä liiaksi suojan alla.

Lähde: Kotipihan Perennat (Taimistoviljelijät ry, kirjoittanut Ella Räty).