Istutusohjeet

Perenna

Perenna on ruohovartinen monivuotinen kasvi, josta biologiassa käytetään myös nimitystä pollakantti. Puutarhataloudessa termillä tarkoitetaan myös yleensä ruohovartisia koristekasveja, useimmiten kukkakasveja, joiden maanpäälliset osat lakastuvat kesällä tai syksyllä, mutta aloittavat kasvun taas seuraavana keväänä. Perennoja hankittaessa on osattava valita kasvuolosuhteisiin sopiva kasvi, jolloin siitä kehittyy terve ja kukoistava. Kasvivalintaan vaikuttaa kasvupaikan valon määrä, maalaji, maan happamuus ja -ravinteisuus sekä tuuli- ja kosteusolosuhteet. Tällä sivulta löytyy vinkkejä taimien istuttamiseen ja hoitamiseen.

Istutusohjeet

Läpäisevä kasvualusta on eduksi kaikille perennoille, mutta talvenaroille lajeille se on elintärkeä. Kasvit, jotka eivät siedä talvimärkyyttä, on istutettava aina maahan, jossa riittää ilmatilaa sateisinakin kausina. Ilmavuutta voi lisätä sekoittamalla kasvualustaan hiekkaa, salaojituksella ja istuttamalla taimet tasamaan sijasta korotettuun kasvualustaan. Ympäristöstään koholla oleva alue lämpenee nopeammin keväällä ja liika vesi valuu pois istutusalueelta. Korotettuja kasvualustoja voi tehdä päällekkäin ladottavilla tukimuurikivillä, puupölleillä ja turveharkoilla, jotka soveltuvat erityisen hyvin happaman maan kasveille.

Istuttaa voi keväästä syksyyn

Perennat myydään pääsääntöisesti astiataimina, jollon niitä voi istuttaa koko sulan maan ajan. Talvenarat perennat on kuitenkin syytä istuttaa viimeistään elokuussa, jotta ne ehtivät juurtua ennen talvea. Perennat istutetaan samaan syvyyteen, missä ne ovat taimina kasvaneet. Kasvualusta tiivistetään kastelemalla ja käsin painelemalla. Istutustiheys riippuu paitsi taimen koosta myös siitä, kuinka nopeasti sen halutaan peittävän maanpinnan.

Lähde: Kotipihan Perennat (Taimistoviljelijät ry, kirjoittanut Ella Räty).